torstai 19. joulukuuta 2013


MASAI MARA - LAKE NAKURU - AMBOSELI-KANSALLISPUISTOT  7.12. - 13.12.2013

Kuskimme ja oppaamme James ei noudattanut "African time" vaan saapui 15 minuutia enmen sovittua aikaa meitä hakemaan Nyabondon sairaalalta. Matkaa oli edessä n 250 kilometriä, mutta poikkesimme mennessä Sister Seraphinaa katsomassa ja veimme Nicolaksen kotiinsa Bometiin. Loppumatka 90 km oli todella huonoa tietä ja selkä koetuksella. Perille kuitenkin päästiin ja eläimiä nähtiin jo ennen puiston puolelle menoa, mm kirahveja, seeproja ja joitakin antilooppeja. Puisto on kooltaan 1510 neliökilometriä, laaja savannialue ja jatkoa Tansanian puolen Serengetille. Tällä kertaa näimme ehkä seeproja eniten, myös gnu-antilooppeja ja Thompsonin-gaselleja oli runsaasti. Suurin osa gnuista oli jo siirtynyt Mara-joen yli Serengetin puolelle. Ns "big five" ryhmästä ( elefantti, buffalo, sarvikuono, leijona ja leopardi) näimme muut paitsi leopardin. Kaikkiaan gnu-antilooppeja alueella on n 1.5 miljoonaa! ja seeprojakin noin 500000, lisäksi impalat , jotka vaeltavat mukana. Osa jää Masai Maran alueelle, mutta suurin osa vaeltaa tuoreen ruohon perässä. Sadekauden jälkeen Mara joki tulvii juuri kun eläinten pitäisi ylittää se ja krokotiilit ovat valmiina juhla-aterian varalle! Kaikkiaan n 20000 eläintä hukkuu tai joutuu krokotilien tappamiksi. Tämä on suurin gnu antilooppien määrää vähentävä tapahtuma. Lisäksi leijonat ja muut pedot verottavat kantaa. Yksi suorastaan järkyttävä gnuiden määrää vähentävä tapahtuma on emojen poikimisen aikaan. Emon ponnistaessa vasikkaa maailmaan, on hyeena jo "auttamassa" ja vetämässä syntymätöntä gnuta ravinnoksi itselleen ja pennuilleen. Elämä on joskus julmaa, mutta jos mikään ei kantaa rajoittaisi, nousisi gnuiden määrä niin suureksi, ettei ravinto riittäisi. Sen verran vielä gnuiden ja seeprojen "yhteiselosta", että gnuilla on erittäin tarkka hajuaisti ja ne haistavat tuoreen ruhon jopa kymmenien kilometrien päästä. Nillä on kuitenkin huono näkö, mikä taas seeproilla on hyvä. Täten gnut ilmaisevat hyvät ruokapaikat ja seeprat varoittavat pedoista.

Lake Nakurun kansallispuisto on pieni, ainoastaan 188 neliökilometriä emäksisen järven ympärillä. Puisto on tunnettu runsaasta linnustostaan, varsinkin flamingoja yleensä runsaasti. Mutta ei valitettavasti tällä kertaa, sillä runsaiden sateiden takia vesi ei ollut niin emäksinen ja linnut olivat suurelta osin siirtyneet muille alkaalijärville. Lisäksi näkyi pelikaaneja, erlaisia haikaroita ja kahlaajia joukoittain. Nisäkkäistä paviaaneja oli runsaasti, samoin Rotschilden kirahveja. Puhveleita sekä seeproja oli jonkin verran ja leijoniakin, enimmillään näimme kuusi yksilöä samassa laumassa.

Amboselin kansallispuisto on Tansanian rajan lähellä Kilimanjaron pojoispuolella. Kooltaan se vähän alle 400 neliökilometriä. Sekin on tunnettu linnustostaan (yli 400 eri lajia), sekä runsaista norsulaumoistaan. Tarkoituksena olikin saada hieno kuva norsuista taustana lumihuippuinen Kilimanjaro! Mutta Afrikan korkein vuori kainosteli tällä kertaa eikä näyttänyt kasvojaan. Näimme sekä suippo-, että leveähuulisen sarvikuonon, gaselleja ja laiskanpulskeita hyeenoja makoilemassa. Leijonia eikä muita isoja petoeläimiä ei runsaiden sateiden takia näkynyt.

1 kommentti:

  1. No onpa siellä nähty eläimiä! On meilläkin talitinttejä, oravia ja viherpeippoja. Pyrstötiaisiakin näkyi parvi rantapusikossa. Revipä siitä ;)

    VastaaPoista